Шумадијски блуз

Први пасус једне књиге

Логичка радионица — Аутор tarpe @ 03:26

"Ova me knjiga gospodina Hrvoja Šarinića potaknula da se ukratko osvrnem na povijest hrvatsko-srpskih odnosa i svih tragičnih zabluda i golemih ljudskih i materijalnih posljedica kao njihovih rezultata. Na našem se području već više od sto i pedeset godina provodi sustavna osvajačka politika velikosrpskih stratega, politika koja temelj nalazi u poznatim djelima svojih ideologa (Ilija Garašanin "Načertanije", Vuk Stefanović Karadžić "Srbi svi i svuda", Nikola Stojanović "Do istrage vaše ili naše", Vasa Čubrilović "Iseljavanje Arnauta" itd.). Na osnovi takvih predložaka, s konca 19. i početka 20. stoljeća, ustrojena je militantna paravojna organizacija "Ujedinjenje ili smrt" Dragutina Dimitrijevića-Apisa, koja je, izravno ili posredno, odgovorna za ubojstvo najdvojvode Ferdinanda, što je bio neposredni povod za I. svjetski rat."
 
Овако почиње књига Хрвоја Шаринића Сви моји тајни преговори са Слободаном Милошевићем. Први пасус је једна "голема будалаштина" (не знам како то другачије и уљудније да назовем), мета-историјска фикција коју нити можеш доказати нити можеш оповргнути. Нисам професионални историчар, али ми немамо Фрица Фишера који је истраживао континуитет немачких елита и њихову одговорност за европске ратове. Овај наратив је општеприсутан у савременој хрватској историографији, он је део културе сећања, наводне победе у домовинском рату и одбране од "агресије" Србије. То је поједностављена, црно-бела, слика распада Југославије и има за циљ да консолидује властите редове, учврсти национално осећање победника и "истину" о борби за ослобођење од агресора. Ово није аргумент, иако се тако често користи. Ово је једна псеудо историјска хипотеза.
 


1918 из угла Твртка Јаковине

Логичка радионица — Аутор tarpe @ 16:41

 
Један валидан мета-историјски (историографски) аргумент:
 
Хрватски националисти тврде како је 1918. година (година настанка Краљевине СХС) лоша за хрватски народ и његову повест. Јаковина тврди да је то добар потез хрватских елита, најбоља алтернатива коју су могли изабрати. Како је могуће да већина српских националста 1918 сматра највећом грешком српског народа? - упитајте се о томе, хрватски националисти. Не може један исти догађај бити лош и за једне и за друге. Срби су тиме (као победници Првог светског рата) прокоцкали свој кредит и каснији догађаји им нису ишли у прилог, а Хрвати су тиме успели избећи казну за пораз, ратне одштете, задржати статус кво на одређеним просторима који ће касније ући у Бановину, НДХ и на крају Републику Хрватску. То је био добар избор за Хрвате! - тврди Јаковина.
 
 

Powered by blog.rs