Шумадијски блуз

Kont i nastanak sociologije

Политичка филозофија — Аутор tarpe @ 13:35

Evropa ranih tridesetih godina 19. veka ga je pozdravljala. Dvadeset godina kasnije, tog Francuza su ismevali i nazivali ludom. Šta se još može reći o čoveku koji se proglasio „velikim sveštenikom čovečanstva“ za gomilu radnika i trećerazrednih intelektualaca. Kao osnivač nove „univerzalne religije“ slao je poruke svojim sledbenicima, slično kao papa katolicima; zapravo, čak je i samom papi slao pisma. Poslednji tom njegovih čuvenih spisa, koji su ga proslavili 1830. godine, nije zavredio ni jedan jedini pregled u francuskoj štampi 1842. godine. Plaćao je cenu jer je bio arogantan, grub i neprijatan. U odbrambenom stavu je ostao do kraja, čak je izjavio da će se podvrgnuti „mentalnoj higijeni“ i da neće čitati dela ljudi koje je smatrao intelektualno inferiornijim od sebe. Ko je bio ovaj nesrećni čovek? Bio je to zvanični osnivač sociologije - Ogist Kont.

Kont je, pak, radije upotrebljavao termin društvena fizika da bi označio sociologiju, jer se u ranom 19. veku termin „fizika“ koristio za označavanje proučavanja „prirode pojava“. Time što je reči „fizika“ pridodao određenje„društvena“ Kont je izrazio svoju nameru da proučava prirodu društvenog univerzuma. Nažalost, ovu frazu su već upotrebljavali belgijski statističari, pa je Kont morao da napravi grčko-latinsku kovanicu - sociologija. On je očevidno mrzeo termin „sociologija“, ali je bio prinuđen da ga koristi. Šta možemo kazati o mahnitom čoveku, osnivaču discipline što nosi naziv koji je on sam smislio i nerado koristio? U mladosti, Ogist Kont je bio sjajan naučnik, ali su ga emocionalni problemi savladali u poznijim godinama. Još kao vrlo mlad napravio je veliki prodor propagiranjem učenja koje je nazvao pozitivizam, tj. naučno proučavanje društva. Kont je smatrao da je došlo vreme da se pojavi poslednja, a za njega i najveća, nauka: sociologija. On je izložio svoju zamisao naučne sociologije i dao racionalno obrazloženje sociologije u jednom neprijateljskom intelektualnom okruženju i vremenu.

 
Početak knjige Sociologija Džonatana Tarnera (Mediterran publishing, Novi Sad/Beograd, 2009, str. 31)

 
Gordić Petar, filozof, 21/05/2017
 
 
 
 
 

"Polemika" Ković - Basara

Политичка филозофија — Аутор tarpe @ 23:37

Teško da se ovo može nazvati polemikom. Pre je to "razgovor" gluvog i nemog. Dva sveta! Nedodirljiva! Nepomirljiva? Iako donekle cenim Basarino književno umeće, ovde sam na strani Miloša Kovića, jednog od retkih srpskih intelektualaca kome nemam šta da zamerim. Istoričar i profesor koji je baš to - istoričar i profesor u pravom smislu tih reči. U nizu tekstova koje je prenela Nova srpska politička misao nedostaje ovaj
 
 
 
 

Powered by blog.rs