Шумадијски блуз

Христочежњиви подвиг Достојевског

Мучење љубави — Аутор tarpe @ 23:25

- Христова љубав/сањалачка љубав

- Тиранија воље, материје, ствари, навика

- Марија Египћанка – учитељица нечистоте и светости

- Живот по Христу, а не теоретисање о Христу и животу по Јеванђељу

- Постојање супротстављених струја или страна у Цркви је проблем. То не значи да теологија треба да узгаја једноумље, некритичку мисао, одсуство нових увида и сазнања, затвореност за нове праксе и промене. То само значи да се научно-теолошки теоријски метод не сме одвојити од подвига. Чим теологу књига, цитираност, жеља за знањем, теоријским напретком и доприносом, постану приоритет у односу на литургију, молитву, друге људе, црквено предање, он онда не разуме предмет којим се бави. На практичном плану је слично као на научном – Христос обитава у љубави и благом опхођењу према ближњима, а не у тачним увидима и дијагнозама ко је у праву. Сазнање у функцији (али не механичкој или техничкој) живота, постајања бољим, обожења.

«Ставрогин је, изгледа ми, најјезовитија личност у светској литератури; ни свирепијег ума, ни леденијег срца. По дрскости мисли и циничности поступака нико му није сличан, чак ни Ничеов Надчовек. Бодлерово «цвеће зла», то је слатки миомирис раја према сатански уметничком злу Ставрогиновом. Свака му је мисао и свако осећање као пупољак пун смрдљивог гноја. Сам бог зла могао би се од њега учити разнообразности, дубини и величини зла. Ставрогин је горд као бог и живи као бог. За њега нема закона, он гордо и хладно потире све (...) У њему је утрнуло осећање за разлику између добра и зла (...) И дух и тело су му залеђени у неком страховитом ужасу. Нема сунца оптимизма које може растопити тај лед. Све је туђе Ставрогину и он је туђ свему.» (одломак из књиге/докторске дисертације Философија и религија Достојевског Јустина Ћелијског)
 
 

Белешке уз "План Шигаљева", трећи део

Мучење љубави — Аутор tarpe @ 00:21

- Замишљам разговор Шигаљева и Тихона
- Опит активне љубави је метод богопознања
- Васпитање на молитви и духу Цркве, а не рокенролу и литератури/култури
- Рокенрол је (углавном) питки отров
- Демон је дух гордости
- Проблем су дискурси (теорије) о Христу
- Прелепо Владика Давид пише о савременом свету, култури, филму, критички и са разумевањем, нити потпуно прихвата нити потпуно одбацује 
- Куцам на јутјубу Јустин (тражим дисертацију Јустина Ћелијског) и "изађе" ми неки Бибер, амерички певач
- Питам се како Ниче није преко Достојевског дознао за Православље као излаз, као решење. Преко њега би то дошло до Хајдегера, Европа би имала другачији "ток" у двадесетом веку да се то десило. Не могу филозофи много да промене, али њихов утицај није био мали. Хајдегер је "петљао" са теологијом од ране младости, растао у католичкој породици, жена му је била протестант, полемисао је са неким теолозима, имам утисак да би његов уплив у Православље био плодоносан
- Београд је чудовиште, мало питомија звер у односу на друге велике светске градове
- Шмеман је био пророк
- Ревносни хришћанин ми даје плату 200 евра, не могу да га волим. Не могу ни да га мрзим, дао ми је посао! Ко уопште "даје" послове, ко дели послове, ко су господари живота!
- Ћопић и Ћосић - два партизанска искуства
 
 

Powered by blog.rs