Шумадијски блуз

Одлука о одлагању одлуке која је још увек на снази!

Мучење љубави — Аутор tarpe @ 13:39

Данас је празник посвећен Марији Египћанки и њеном подвигу, али морао сам у наслов ставити овај "подвиг" Горана Весића.
 
Одлучи се, човече
Пуси рајот православни! 
Брига о деци
Српски парламентарци пре сто година
Храброст докторке Јоване Стојковић 
Свет око нас - православни одговори
 

Велики пост је у току, требали бисмо колико можемо да се одричемо својих порока, грехова, да барем мало своје слободно време усмеримо ка молитви и преиспитивању својих живота, своје понашање саобразимо Христу више него до сада, своју хришћанску свест бар мало унапредимо. Требали бисмо и информационо да постимо, да не оптерећујемо мозак превише празним причама и вестима.

Време у којем живимо је препуно епистемолошких прилика (речи покојног професора Светозара Стојановића) – ухапшен Џулијен Асанж, министар Вулин штрајкује глађу због насиља које спроводи опозиција, Жељко Митровић се жали зашто полиција није одобрила његов скуп љубави и толеранције ... не бисмо требали да се преоптерећујемо вестима, али нама не требају ријалитији у контролисаним условима, наша стварност је ријалити шоу.

У Пресингу је гостовао Богдан Тањевић, прослављени кошаркашки  тренер, позитивац и добричина. Човек се декларише као југословен и црногорац, подржао је референдум Црне Горе, мисли да су Срби и Црногорци различити народи и југоносталгичар је и космополита. Ушао је у кућу славних и то се представља као велики успех, што свакако јесте успех земаљског живота. То је аналогон Нобеловој награди у сфери спорта и популарне културе. Драги Богдане, постоји једна кућа која је важније од куће славних, а то је кућа светих. Честит си човек, пун љубави, борац си, успешан си ... не одричи се свог српског порекла због југословенства и црногорства. То могу бити само некаква усмерења или менталитетске одреднице твог у основи српског идентитета. Питај деду, оца, стрица, ко су били пре него што им се успешан и славом овенчан вратиш конвертован у нешто друго. Ти можеш бити и југословен и црногорац и космополита на један здрав начин, али само ако си то у оквиру свог српског идентитета.

Светислав Басара је у неком шабачком студију обзнанио да је православац и да чита Светог Исака Сирина! То је јако похвално, и раније сам у оним његовим књигама преписке са Јерговићем нешто „начуо“ о томе, само ми није јасно како смирени Свети Оци могу да надахњују човека који исијава надменошћу и вулгарношћу. Отац Рафило Бољевић чита Свете оце и понаша се другачије, говори другачије, моли се свакодневно. Живи у манастиру, али говорим о томе да православље мора да се појави у плодовима. Сви ми падамо, посрћемо, али православље је ту да нам помаже да устанемо и напредујемо, да се исправљамо на свим пољима свога живота. Бог је отац свих нас, јавним личностима је много теже да се покају и промене старе навике и животе јер је њихова прошлост материјализована, жива, доступна свима, како кроз сећања тако и кроз њихова дела ... али могуће је, ако су могли Марија Египћанка и Свети Павле, може и Басара, можемо сви ми. Само што се Свети Оци не читају као свако друго штиво ... ако се Свети Исак само чита и тумачи, а не иде се у Цркву, на Литургију, не практикује молитва, не исповеда, не причешћује, не прате духовници који веру разумеју, познају, практикују више и боље од нас, онда се постане православни протестант схоластичке провинијенције. Народски речено - пресипа се из шупљег у празно! Драги Светиславе, био сам у тој фази, годинама излазим из ње. Паметан си човек, интелигентан и маштовит, добро је што си истину видео у православљу, али православље би требало да се покаже кроз твоје текстове, понашање, речи, односе. Исак Сирин, од кога нисам ништа читао, али сигуран сам да он „дише и гледа“ Духом Светим, а од тог духа у твојим колумнама и књигама нема много. Или ја не видим, што је свакако могуће. Замислимо када би Свети Исак полемисао са Светим Максимом, Светим Николом, Светим Павлом или Светим Кнезом Лазарем као ти са Ковићем или неким другим ... замишљам како би Свети Исак говорио о својим „колегама“ као када ти говориш о Добрици Ћосићу (једном агностику, партизану, дисиденту али свакако човеку који је уважавао и разумео православље) ... много би он онда био свадљив, горопадан, циничан, вулгаран, ироничан, надмен и ко зна шта још. Свети Исак сигурно није светитељ јер је имао те особине и његова дела не могу бити прожета овим духом. Критика је и код православних могућа, дискусија, расправа, дијалог, сукоб мишљења – али у неким здравим формама. 
 
 

Powered by blog.rs