Шумадијски блуз

04 ÐÑ, 2017

O čitanju “u međuvremenu”

Filozofija obrazovanja — Аутор tarpe @ 23:24

Nedavno sam gledao emisiju u kojoj je gostovao glumac Nebojša Dugalić. Govorio je o glumačkoj profesiji, o Dostojevskom, poeziji, drami, pozorištu, o vrednostima…Rekao je jednu veoma interesantnu i važnu stvar u vezi sa čitanjem. Mi kojima čitanje nije deo posla, a koji volimo da čitamo imamo problem nedostatka vremena. Pri tom, čitanje literature (ali i drugih žanrova) nije puko prolaženje kroz tekst, to je težak zanat, zahteva ponavljanje, uživljavanje i koncentraciju…Kada čitati ako si “od jutra do sutra” zatrpan poslovima i obavezama? U međuvremenu! – kaže Dugalić. Dok putujem, dok se spremam, između proba, između činova jedne predstave, pred spavanje, i u raznim drugim prilikama…toliko toga sam pročitao u ovim prilikama, to je dragoceno vreme samo ako čovek ume da ga iskoristi. Ovo praktikujem već dugo vremena. To kaže čovek kome je čitanje deo profesije i posla kojim se bavi. Isto važi i za sve druge ljude. 
 
Gordić Petar, filozof, 04/06/2017 
 
 

Коментари

 1. Pozdrav Petre,

  Da li bi mi mogao poslati Vukadinovicev kontakt mejl, ili mejl NSPM? Hteo bih da napisem nesto, pa da ih pitam da li to moze..

  Аутор Nenad — 06 ÐÑ 2017, 09:35

 2. Pozdrav!

  Ja sam slao na nspm@tsbest.net i marijadm@yahoo.com

  Ovaj prvi je sa sajta, mislim da tamo ima jos jedan naveden.

  Аутор Petar — 06 ÐÑ 2017, 10:37

 3. Hvala puno! Sto se Dugalica tice, nije tema, ali je razocarao onim ucescem u predstavi o Kostani-transvestitu. Treba sacuvati dostojanstvo.
  A i mislim da bi se vremena za citanje naslo mnogo vise, kada bismo se odmakli od tehnologije/ interneta itd..:)

  Аутор Nenad — 06 ÐÑ 2017, 14:56

 4. Nisam znao da je ucestvovao u tom projektu, ali šta znam, on ima četvoro ili petoro dece, dostojanstvo je i hraniti ih i vaspitavati, znam da je hteo da ide u inostranstvo, ne sme čovek da odbija poslove, ne mogu da ulazim u te razloge...ja dosta čitam na internetu, tehnologija mi baš u tome pomaže, imam solidnu digitalnu biblioteku:)

  Аутор tarpe — 06 ÐÑ 2017, 21:45


Додај коментар

Додај коментар

Запамти ме

Powered by blog.rs