Шумадијски блуз

Свети Цар Лазар и стереотипи

Подсећања — Аутор tarpe @ 12:13

Слободан Антонић - Колонизован ум 
 
Можда су за некога и Светост, и Свети, и Свети Цар Лазар и Косовски бој и косовски мученици, можда су за некога то митови и стереотипи. Слажем се да из историје треба учити и да се данас не може живети искључиво загледан у прошлост. Али ако је нашем народу ишта из прошлости остало као вредно и узорно, онда су то Светиње. Не само Цркве, Манастири, споменици, борба за слободу...све то не би имало никаквог смисла да није вере у Бога и Светитеља. Светих људи! Ја лично избегавам да о томе говорим, јер ме је страх да о томе мислим. Свети људи су оно што ништа не може да избрише и разгради - никакве колонизације ума, конвертитство, научне и историјске истине и неистине, НАТО бомбе, историјско памћење или заборав. Ми који тако мислимо и који у то верујемо, данас се сећамо Лазаревог мучеништва и посвећења. То не значи да смо ми против модерног света, цивилизацијских вредности, науке, технике и напретка. Нити смо против других народа, нација, људи...Јесмо, само у случају да тај модерни свет уништава и негира Светост, као део нашег идентитета. 
 
Петар Гордић, филозоф, 28/06/2017 
 
 

Милосрдни анђео

Подсећања — Аутор tarpe @ 20:20

24. марта 1999. године - почела НАТО агресија на СРЈ, један од најважнијих догађаја савремене српске историје. Сетимо се свих жртава, порушених објеката, храбрости наше војске...Генерал Павковић, један од хероја тог рата, данас робија у затвору у Норвешкој, док је Тони Блер, зликовац и, као премијер Велике Британије, главни заговорник рата против СРЈ данас саветник председника владе РС. Има ли нам веће колективне несреће, јада и беде?!! Амерички дипломата Вилијам Вокер, коме је пре неколико месеци подигнут споменик захвалности у селу Рачак на КиМ заслужан је за почетак тог рата. Лаж о масакру српске војске над албанским цивилима коју је пласирао послужила је као непосредни повод за почетак агресије.
 
Неки припадници српских снага јесу током и пре агресије чинили злочине над Шиптарима, али то не може да засени снагу српске војске и храброст људи у борбама. Ниједна реч не може да замени и надокнади животе, али ти људи су заиста оличења храбрости и људскости. Једино што ми беспомоћни Срби данас можемо, јесте то да их се сетимо и поклонимо се њиховој храбрости и њиховој жртви. Док са друге стране Вокера тешко можемо и сврстати међу људска бића. 
 
Гордић Петар, 24/03/2017 
 

Powered by blog.rs