Шумадијски блуз

Ratovi - konstanta (savremenog) sveta

Подсећања — Аутор tarpe @ 21:47

1. marta 1992. godine u Sarajevu je ubijen svat Nikola Gardović (mladoženjin otac), ranjen sveštenik Radenko Miković i spaljena srpska zastava. Ovo je jedan od događaja nakon kojih je počeo rat u Socijalističkoj republici Bosni i Hercegovini, rat koji se i danas vodi, mirnim sredstvima. Tog dana je održan nelegalni, nelegitimni i neustavni referendum o ocepljenju SR BiH iz SFRJ. 
 
1. marta 2014. u jugoistočnoj Ukrajini počelo tzv. Rusko proleće - protesti građana protiv nasilne smene vlasti u Kijevu (tzv. Evromajdan). Epilog tih protesta je ocepljenje Krima od Ukrajine i rat u Donjeckoj i Luganskoj oblasti, rat koji još uvek traje. 

Dejtonski (ne)sporazum

Подсећања — Аутор tarpe @ 08:31

 

Na današnji dan, 21. novembra 1995. godine, potpisan je Dejtonski sporazum, kojim je okončan rat u SR BiH, kasnije RBiH. Oko tog važnog dokumenta i dalje se vodi polemika. Zaustavio je jedan strašni rat, ali nije uspeo da konstituiše Republiku BiH. Pre par dana sam završio čitanje Ćosićeve knjige Bosanski rat, a započeo sarajevski zbornik Ćosićev rat. Ekipa Zbornika protiv Dobrice Ćosića, taj intelektualni rat vodi se od završetka onog realnog. I on je vrlo živ, realan, opasan...prvi utisak je sledeći: Ćosićeva knjiga je u velikoj meri sačinjena od njegovih ratnih zapisa, onoga o čemu je mislio i pisao tih godina (pretpostavljam da nije ništa menjao, pisac takvog formata to ne bi trebalo da radi). Zbornik je, sa druge strane, zbirka interpretacija nekolicine autora o tom ratu i Ćosićevoj ulozi u njemu, interpretacija koje se moraju proveravati jer su naknadni konstrukti. Čeka me veliki (logičko-epistemološki) posao sučeljavanja ovih knjiga.

Petar Gordić, 21/11/2015 


Powered by blog.rs