Шумадијски блуз

29 ÐÐ, 2016

Религија и филм...допуните листу!

Sounds of perseverance — Аутор tarpe @ 12:41

Време чуда (1989, Горан Паскаљевић)
Порекло очију (2014, Мајк Кејхил)
Андреј Рубљов (1966, Андреј Тарковски)
Страдање Исусово (2004, Мел Гибсон) 
Острво/Цар (2006/2009, Павел Лунгин)
Сунчаница (2014, Никита Михалков)
Чудо (2009, Александр Прошкин)
Мајстор и Маргарита (серија, 2005, Владимир Бортко) 
Доротеј (1981, Здравко Велимировић)
 
Православни хришћани данас се сећају Великог петка, дана када је распет Исус Христос. Дана туге и жалости, антипода Божићу и Васкрсу. Сетио сам се неких филмова на тему религије. На листи доминирају филмови који се тичу православне религије, али волео бих да погледам и филмове са тематиком из других религија. 
 
Данас превладава мишљење да је религија небитна, да се њом баве назадни и конзервативни људи, уметници, занесењаци, лузери...нема назаднијег мишљења од овог, уверен сам! Поборници науке и различити грађански активисти се неретко шегаче са религијом и религиозним људима, често без икаквих разлога. Мислим да су у великој заблуди. Религије је озбиљна ствар, баш као и (озбиљна) наука, уметност или занат.
 
Јако је лепо водити дијалог са озбиљним човеком - рече данас у емисији Реч пастира (радио Слово Љубве) свештеник Владимир Левићанин. Озбиљан човек је освештен човек, онај који живи по неким принципима и који промишља свој живот. Није битно да ли је неко православац, ако је муслиман, католик, протестант или атеиста, а зна зашто је то што јесте и доследан је у томе што јесте, онда је то за поштовање. Људи су данас, било у религији или ван ње, неосвешћени, живе по инерцији. Оно што је важан елеменат религије је искреност. Данас сви живе у лажи, лажући и себе и друге. Религија нас учи искрености и то је један од њених важних аспеката. 
 
Има један домаћи филм, Мајстор и Маргарита, који нисам гледао, али то ми је домаћи задатак. 
 

Коментари

 1. https://www.youtube.com/watch?v=ITY2NqHuKCs

  Аутор pricalica — 29 ÐÐ 2016, 15:32

 2. Петре....мислим да свакако мораш одгледати фантастично остварење Кшиштофа Кјешловског " Декалог" ( Десет Божјих заповести), ремек дело, серијализовани филм од 10 епизода...из визуре једног агностика, који многа етичка питања поставља, а отвара доста простора за размишљање. Ниједна епизода не оставља равнодушним, бар не мене. Ако будеш имао проблем да нађеш, обрати се слободно...:) Баш бих волео да то прокоментаришемо...

  Христос васкрсе! Срећни празници!

  Аутор nenad — 29 ÐÐ 2016, 16:33

 3. Tu bih dodao jos:

  " Quo vadis" ( naravno po cuvenoj knjizi)

  Kada sam prvi put cuo za ovaj omnibus u emisiji Agape zvucao mi je jako interesantno...ali nazalost, nigde ne mogu da nadjem da pogledam..." Razgovori sa Bogom" https://www.youtube.com/watch?v=0zrfvorGTK8

  Аутор nenad — 29 ÐÐ 2016, 17:30

 4. Uzevši u obzir to na koliko je nacina religija zloupotrebljena, razumem i njih. Od politicara do kurira ili koje vec zute stampu uz koju poklanjaju krst (u prethodnom postu si pomenuo taj fenomen)
  prodaje se mnogo laznog morala i mnogo pogresnih stvari pre svega širenje mržnje.

  Za mene je ovo svakako omiljeno doba godine. Verovatno sam to i spomenuo ali zašto ne opet.. imali smo običaj pred početak Vaskrsnjeg posta da se u Crkvi posle Vecernjeg svako sa svakim zagrli (a prisutna je bila cela škola) i drugom kaže "oprosti". To je zajedno sa procedurom da se prve nedelje posta ocenjivanje i deo gradiva ostave po strani, i da se priča i o egzistencijalnim temama - to je bio pun pogodak.

  Аутор Djordje — 29 ÐÐ 2016, 22:09

 5. Људи, пуно вам хвала на коментарима и предлозима. Ваистину Васкрсе! (онима коју прослављају празник)
  Две кратке опаске! Од Кишловксог сам давно гледао Три боје, Декалог ми је пре пар година препоручила једна колегиница, али сам то заборавио (чим нешто не запишем, ко да га нема:) Као да имам 70. година:)
  Да, Ђорђе, слажем се, али шта је то друго што "данас" није злоупотребљено. Религија се разликује по томе што би требала бити нешто морално и узвишено, а кад се испостави да није онда се то лако види. Ја добијем оспице када ми о републиканском поретку и демократији причају, не знам, на пример Марко Видојковић или неко њему сличан, са толиком самоувереношћу да то није нормално...чекајте бре људи, па нисмо ми од јуче, мени је то исто као кад продају крстове уз новине, продајеш нам лажне идеје и постављаш се као ауторитет за нешто са чим имаш мало везе. Људи који се не отворе за неке ствари, не могу их ни разумети...јако је то лепо искуство које си имао, мада, неки би га назвали индоктринација младих Срба, припрема за неки нови рат:) Видиш докле то може да оде:)

  Аутор tarpe — 30 ÐÐ 2016, 22:50

 6. Iako sam pravoslavni hrišćanin, veoma mi se dopao film o Luteru!

  http://www.imdb.com/title/tt0309820/

  Аутор janoš — 11 ÐÐ 2016, 13:30

 7. Deluje zanimljivo! Pogledacu, hvala na preporuci. Luter je inace veoma zanimljiv lik, uraditi u to vreme ono sto je on uradio je hrabro i genijalno. Vidim ga kao nekog ko je u rangu sa Comskim!

  Аутор tarpe — 18 ÐÐ 2016, 15:19


Додај коментар

Додај коментар

Запамти ме

Powered by blog.rs