Шумадијски блуз

27 ÐÐ, 2017

Појмовни бродоломи на РТС-у

Увод у филозофију — Аутор tarpe @ 00:17

Гилберт Рајл, британски филозоф који је радио на Оксфорду половином прошлог века, понудио је једно интересантно објашњење филозофије. Сматрао је да је филозофија појмовна географија или картографија. Филозофи, дакле, праве/цртају појмовне мапе, трудећи се да прецизирају значења појмова (посебно оних "тешких" и "неухватљивих" какав је и сам појам филозофије) и одреде односе између њих. Појмовне мапе нам помажу да се оријентишемо у свету језика на сличан начин као што нам географске карте (али и друге врсте мапа) помажу да се просторно снађемо.

Нешто опширније о овоме може се прочитати у тексту "Аналитичка филозофија"од Питера Стросна, такође једног британског оксфордског филозофа. Појмовно мапирање је један добар начин да се приступи филозофији и филозофским проблемима, али и разумевању уопште. Познат је и један метод учења – цртање мапа током учења (мапе ума). Мапирање нам помаже да избегнемо појмовни бродолом – то је метафора коју користи Стросн, позивајући се на Рајла.

Овај метод би добро дошао учесницима емисије Да Можда Не (18/05/17, РТС 1) у којој је тема била петиција о изучавању Дарвинове теорије еволуције. Биолог, филолог верник, бивши муфтија/сада политичар, филозоф и свезнајућа некултурна новинарка. Шта су све ти људи напричали?!! Махом веома крута и уска, односно парцијална разумевања науке, вере, филозофије, методологије, теорије, објашњавања, политике...слушао сам овакве кафанске расправе, али ово сам слушао на националном медијском сервису (јадног ли и чудног назива институције) од учених људи. Није ни чудо што нису нашли неко решење, неку тачку слагања – ти људи се ни око чега не слажу! 

И екс муфтија је машио, али је, по мом суду, победио. Не кажем да се у потпуности слажем са њим, али честитам му на храбрости и оштроумности.

Гордић Петар, мастер професор филозофије, 27/05/17
 
 

Коментари


Додај коментар

Додај коментар

Запамти ме

Powered by blog.rs