Шумадијски блуз

12 ÐÐ, 2016

Александар Крон – Два начина филозофирања

Dead Metaphysicians Society — Аутор tarpe @ 23:36

Посматрајући оно што се дешава у филозофији и оно што се под филозофијом данас подразумева, може се стећи утисак да, у ствари, постоје најмање две врсте филозофије или најмање два појма филозофије.

С једне стране налазимо оно што се назива егзистенцијалним или темељним проблемима човека, његовог места у друштву, човека уопште, питања отуђења, и уз то један став и једно мишљење да су ти проблеми уствари фундаментални и да је решавање тих проблема, ако не пресудно за опстанак друштва и човека, а оно у сваком случају веома значајно за остварење онога што треба подразумевати под појмом човека.

С друге стране наилазимо на размишљања која се не баве оваквим питањима и која оваква питања не сматрају предметима озбиљних разговора. Ова друга врста филозофирања бави се проблемима савим различите врсте, проблемима који су, пре свега, везани за људско сазнање и за описивање начина на које се то сазнање стиче.

Међутим, како се ове две врсте филозофије развијају, упадљива је чињеница да међу њима раздор постаје све већи, да, с једне стране, у филозофији која се може условно назвати филозофијом човека наилазимо на све већи одбојни став према припадницима филозофије друге врсте, и да, с друге стране,  међу представницима   филозофије ове друге врсте наилазимо на све већи подсмех према филозофији човека.

Управо овакво стање ствари, које је нашло свој одјек и у нашој филозофији, намеће низ питања која су опет филозофска. Међутим, оно што ми се чини да се може тврдити јесте да се ова питања, наиме, однос два начина филозофирања или два начина мишљења, не могу решавати нити у оквиру једне нити у оквиру друге филозофије. Јер, треба водити рачуна и имати на уму да се у оквиру једне теорије – а можемо се сложити да су обе филозофије или обе врсте филозофије, у ствари, теорије – не могу изрицати судови о самој тој теорији,. Да би се то учинило, потребно је напуштати оквире једног схватања, уколико желимо да то схватање упоређујемо са неким другим схватањем, па ми је она сасвим природно да је неопходно, уколико желимо да ову ситуацију раздора на неки начин објаснимо, ако не и превазиђемо, да решење тога питања тражимо у много ширим оквирима него што су ова постојећа. На који начин се то може постићи, мени, наравно, није познато. Али сам исто тако сигуран да до некакве синтезе не може доћи, због тога што постоји много већа вероватноћа да би та синтеза била пука еклектика.

По мом мишљењу, основни проблем филозофије данас, јесте да се пронађу нови, много шири оквири, али исто тако и прецизнији и егзактнији, у којима би се овај расцеп који постоји између два начина мишљења, два начина  филозофирања, објаснио и решио.

Александар Крон, Одабрани радови 2, Институт за филозофију ФФ у Београду, 2004, стр. 223. (Изворно текст објављен у часопису Гледишта, год. VIII, бр. 6-7, 1967, стр. 381-383).

Коментари

 1. Thank you for sharing this kind of information’s. Your creation is good one. You have to try to add more creativeness’s in your post. It will soon attract any reader. There are some different types of writing technique such as style, design, format.

  Аутор professional essay writing services — 24 ÐÐ 2016, 13:25

 2. Koja je to godina filozofije ?

  Аутор Glengary — 27 ÐÐ 2016, 14:48

 3. Nisam razumeo vase pitanje. Tekst je objavljen 1967, ali se moze citati i iz danasnjeg trenutka, jer takodje postije dva velika i suprotstavljena pokreta, analiticke i kontinentalne filozofije. Po mom sudu, ima necega u toj razdvojenosti, ali nije to tako jednostavno kao sto neki nastoje da prikazu.

  Аутор tarpe — 27 ÐÐ 2016, 21:10

 4. The two ways are interesting. Philosophizing is not an easy but you have done it in detailed and understanding manner. Visit best essay writing service reviews to get help in academics.

  Аутор top rated essay writing service — 03 ÐÐ 2016, 08:30

 5. Discussing about two ways of philosophizing is absolutely useful one. Usually philosophy is a bored subject but here the way of approach changes that attitude. Essay writing service reviews helps to improve your approach towards writing task.

  Аутор essay writing service reviews — 23 ÐÐ 2016, 10:39

 6. I Would like to listen the philosophical thoughts and books related to that also. Writing is my passion and currently working as a professional writer

  Аутор essay writing service — 24 ФР2017, 11:34

 7. “Witty and practical, but never boring. A great book to read and re-read and one that I wish I had read earlier in my career.”

  Аутор showbox app — 14 ÐÐ 2017, 06:35

 8. I'm starting to wonder if you've lost your way I've been right here waiting patiently, Your lane should be right here next to me I need you tonight, think of you all of the time. thank you

  Аутор super smash flash 2 — 26 ÐÑ 2017, 02:25

 9. |=>bloons tower defense 5

  Аутор bloons tower defense 5 — 26 ÐÑ 2017, 02:25

 10. It should be noted that whilst ordering papers for sale at paper writing service, you can get unkind attitude. In case you feel that the bureau is trying to cheat you, don't buy term paper from it.

  Аутор cheap dissertation writing services — 26 ÐÐ 2017, 13:21

 11. I recently came across your article and have been reading along. I want to express my admiration of your writing skill and ability to make readers read from the beginning to the end. I would like to read newer posts and to share my thoughts with you.

  Аутор Brazilian hair wigs on sale — 28 ÐÐ 2017, 18:18

 12. The writer is enthusiastic about purchasing wooden furniture on the web and his exploration about best wooden furniture has brought about the arrangement of this article.

  Аутор คาสิโนออนไลน์ — 08 ÐÐ 2017, 17:10

 13. Just pure brilliance from you here. I have never expected something less than this from you and you have not disappointed me at all. I suppose you will keep the quality work going on.

  Аутор myfinancelab — 10 ÐÐ 2017, 18:51

 14. What a really awesome post this is. Truly, one of the best posts I've ever witnessed to see in my whole life. Wow, just keep it up.

  Аутор bandar domino — 20 ÐÐ 2017, 12:41

 15. I read this article. I think You put a lot of effort to create this article. I appreciate your work.
  Dissertation Writing Services

  Аутор Words Doctorate — 09 ÐÐ 2018, 10:48

 16. The two ways are interesting. Philosophizing is not easy but you have done it in a detailed and understanding manner.

  Аутор https://horseboxinsurancequotes.wordpress.com/ — 25 ÐÐ 2018, 14:36

 17. Admiring the time and effort you put into your blog and detailed information you offer!..

  Аутор jobsalert pk — 28 ÐÐ 2018, 14:37


Додај коментар

Додај коментар

Коментар ће бити проверен пре него што се објави.

Запамти ме

Powered by blog.rs