Шумадијски блуз

15 ÐÐ, 2016

Politički filmovi...dopunite listu!

Sounds of perseverance — Аутор tarpe @ 08:27

Umetnost sam, poput Hegela (da malo pohvalim sebe), često posmatrao kao niži oblik ljudskog stvaralaštva od filozofije. Međutim, filozofija ponekad ume da jasnu poentu (poruku) zakomplikuje, da o nečem neupitnom i dovoljno jasnom iznova i iznova pita. To jeste posao filozofije i svakako je poželjan i koristan, ali ne uvek. Pitanja ponekad ne treba postavljati, ona se u određenim slučajevima ne smeju se postavljati jer je to gubljenje vremena, izbegavanje odgovornosti i angažovanja. Po mom mišljenju to je jednim delom slučaj u sferi politike. Čitao sam dosta tekstova o slobodi, totalitarizmu, državi, političkim teorijama, itd. To je jedan neprekidan proces, stalno vraćanje, kruženje oko nekih pitanja i pokušaj da se rasvetle na drugačiji način. Filmovi se, takođe, gledaju po više puta, jer otvaraju nove horizonte, nova pitanja, nove perspektive. Imam običaj da kažem da je dobar svaki onaj film koji me „pozove“ da ga ponovo pogledam. Ono što film ima, a filozofija nema (ili bar ja još uvek nisam dovoljno vešt da to vidim) je jedna vrsta prozirnosti i lakoće izraza. Pogledaš film i zanemiš, gledaš u jednu tačku, ne postavljaš pitanja (to dolazi kasnije), sve ti je jasno i ništa ti nije jasno. Mešavina jasnosti i zbunjenost dolazi otuda što si doživeo i osetio to što film prikazuje, a ne možeš da veruješ da je stvar tako prosta...i nema potrebe za daljom pričom, za obrazlaganjem, dokazivanjem, ubeđivanjem ili argumentovanjem. To dolazi na red kasnije, kad počneš da filozofiraš o filmu. Film konkretizuje i oživljava ono što je u teoriji mnogo puta napisano, a što nisam uspevao da dokučim.


Evo jedne kratke liste političkih filmova koji su snažno uticali na mene:


1.Balkanski špijun (1984), Dušan Kovačević/Božidar Nikolić

2.Podzemlje (1995), Emir Kusturica

3.Sunčanica (2015), Nikita Mihalkov

4.Vreme čuda (1989), Goran Paskaljević

5.Levijatan (2014), Andrej Zvjagincev

6.Životi drugih (2006), Florijan Hankel fon Donersmark

7.Pokajanje (1987), Tengiz Abuladze

8.Zbogom, Lenjine! (2003), Volfgang Beker

9.Dečak u prugastoj pidžami (2008), Mark Herman

10.U ime naroda (1987), Živko Nikolić

11.Okupacija u 26. slika (1978), Lordan Zafranović

12.Dogvil (2003), Lars von Trir

13.Mefisto (1981), Ištvan Sabo

14.Talas (2008), Denis Ganzel

15.1984 (1984), Majkl Redford

 

Gordić Petar, 15/01/2016 


Коментари

 1. Gledala 1,2,3,11. Teško je izbeći jak uticaj. "Sunčanica" je objasnila mnogo toga.

  Аутор sanjarenja56 — 15 ÐÐ 2016, 10:51

 2. I kod mene bi Balkanski špijun bio na prvom mestu, a sledeči bi nastavljao sa broja 5. :)
  Dobra mi je bila i pozorišna predstava Pandorina kutija, kao i jedna domaća drama za koju sam videla da su je samo jednom pustili na RTSu u okviru onog čuvenog dramskog ponedeljka u 21h, pre 15-ak godina; radi se o spajanju porodice posle pada komunizna(vraćaju se oni iz emigracije) i sva radnja se odvija kroz razgovor tokom večere, vezan za temu ko je od njih radio i više bio poveza sa udbom ... Nisam videla početak a u programu tada nije pisao naslov već samo "Drama" :(
  Liči na Pekićeve drame ...
  Tražim je sve ove godine i rešena sam da je nađem, pa bih ti bila veoma zahvalna ako možeš prepoznati o kojoj drami je reč.
  Pozdravljam! :)

  Аутор Aneta — 15 ÐÐ 2016, 14:33

 3. A Tanú (1969) - Крунски сведок
  Missing (1982) - Нестао

  Аутор pricalica — 15 ÐÐ 2016, 14:58

 4. Hvala vam svima sto ste se javili, podelili utiske i dopunili listu!

  @sanjarenja Sem Okupacije...gledali ste tri lepa i pitka, a ozbiljna filma. Neki od ostalih sa liste su bas bas teski. A Suncanica je sjajan film, pokazuje da u ruskom padu nisu bile toliko problem ideologije koliko samo ljudi, ljudi su postali grabljivi, lakomi, nezainteresovani...citao sam intervju sa Mihalkovim u kome on kaze da je glavna poruka filma to da "nista nije nevazno ili nebitno".

  @Aneta Nazalost, ne znam o kojoj je drami rec, ali zvuci vrlo zanimljivo. A kako i ne bi, Udba je u pitanju:) Potrazicu! "Vreme cuda" je napisao Pekic, delom i scenario. I da, nisam ih poredjao po tome koji mi se najvise svidja, nego slobodnim izborom. U ovom momentu rekao bih da je broj 1. Zivoti drugih. pogledajte seriju Ognjeni grm, ima link u odeljku Sounds...na ovom blogu. Fenomenalna je!

  @Hvala na predlozima, dodacu ih na moju listu neodgledanih:)

  Аутор tarpe — 16 ÐÐ 2016, 11:23

 5. @pricalica

  Pogledao Missing! Sjajan film!

  Аутор tarpe — 18 ÐÐ 2016, 12:32

 6. Наравно! Објашњава како свет функционише.
  И други филм, мађарски, је сјајан. Био је забрањиван, а на феноменалан начин, сатирично, разоткрива комунизам.
  Ако дозвољаваш, додала бих још два филма:
  La historia oficial (1985) - Званична верзија
  Овај је добитник Оскара кад је у конкуренцији био и Кустин "Отац на службеном путу".
  Iluminados por el fuego (2005) – Крштени (Просветљени) ватром
  Овaj аргентински филм победник je „Трибека“ филмског фестивала, који је у Њујорку основао глумац Роберт Де Ниро, а говори о Фокландском рату. Главни лик је бивши војник, учесник у сукобу између Британаца и Аргентинаца, коме стиже позив да је његов ратни друг покушао самоубиство и да је у коми. Са позивом почиње да оживљава прошлост.
  „Преко 290 ветерана је извршило самоубиство; број самоубистава је једнак броју погинулих на Острвима током рата. Фотографије у таблоидима биле су шокантне...“
  Поздрав и пријатно!

  Аутор pricalica — 18 ÐÐ 2016, 12:57


Додај коментар

Додај коментар

Запамти ме

Powered by blog.rs