Шумадијски блуз

Судар титана

Dead Metaphysicians Society — Аутор tarpe @ 18:22


Нема сумње да је Мајкл Дамет дао изванредан допринос филозофији и  био дуги низ година водећи британски филозоф, као и један од наших водећих хуманитарних активиста. Познавао сам га и разговарао са њим у више наврата, углавном о његовим значајним радовима о Фрегеу, логицизму и филозофији математике уопште. Ови разговори су веома утицали на мене, а сећам се и да је један од њих био прилично "застрашујући". Догодило се то у Бирмингему 1993. године, на заједничкој седници Удружења Ум (Mind) и Аристотеловог друштва. Био је то скуп који су водили Џорџ Булос и сер Мајкл о пореклу Раселовог парадокса и контрадикцији у Фрегеовом Петом Основном Закону. Булос и ја смо излагали, а сер Мајкл је председавао. 
 
Био сам веома нервозан јер сам излагао пред двојицом водећих светских ауторитета за Фрегеа, а они су се, то је било јасно, дубоко разилазили - Булос је указивао да Фрегеова грешка у доказу конзистентности из Основних закона аритметике није ништа више од тога, док је Сер Мајкл фразом "Фрегеова необична безбрижност над квантификаторима другог реда" изразио свој став да је цела ствар упитна. Био је то, најблаже речено, жесток судар великих умова.  
 
Сутрадан смо Џорџ и ја случајно срели Сер Мајкла за доручком, али се расположење потпуно променило. Сер Мајлк је био врло љубазан и тај разговор о Петом Основном Закону са њим и Џорџом Булосом у возу до Оксфорда био је један од најпоучнијих разговора којима сам присуствовао.
 
Peter Clark, University of St Andrews, Remembering Michael Dummett
 
превод: Петар Гордић, 22/09/2015. 
 
 

Dva interesantna teksta o obrazovanju

Filozofija obrazovanja — Аутор tarpe @ 23:47

Реформа школства: Избијање цигле из зида
 
Obrazovanje u akademiji budućnosti
 
Има ли неко нешто да пита или дода? Мене занима да ли се у нашој земљи неко бави образовним технологијама? Постоји ли негде такав предмет или семинар? Филозофи образовања, педагози, психолози, андрагози, методолози...Врло инспиративан експеримент професора из Њукасла, бар мени који сам у овој области више склон мисаоним експериментима. Такође, занимљиви закључци проф. Душана Павловића. Ја сам више окупиран високим образовањем, а ове теме су и ту важне (старосно доба и образовање, рачунари и образовање). 
 
Лекција број 1. Another Brick In The Wall

Powered by blog.rs