Шумадијски блуз

Забрана Информера & Cо. - медијски мрак или брисање медијског талога?

Biti ničim opterećen — Аутор tarpe @ 11:26

 
Већ неко време слабо гледам телевизију. Једино што тамо још пратим је спорт. Информишем се углавном кроз интернет медије. Јуче (09.09.2015) ми "у руке паде" један штампани Информер (новина коју иначе не читам). Рачунам, хм, није Политика, понеки сензационалистички наслов или голишава фотографија могу да прођу у сврху привлачења читалаца. Кад оно међутим - што кажу у шали. Слике голих "цица" и наслови о афери "банана" овде нису у функцији привлачења читалаца, него су једино што можете да видите. Једну једину нормално написану вест нисам нашао! Не знам ко пише те вести, али сигурно није ни писмен ни нормалан (иначе, веома сам толерантан у погледу приписивања ових придева). Новине доживљавам као школе, места која информишу, обавештавају, просвећују, образују, новина треба да утиче на јавно мњење... Посетим сајт Информера, имам шта и да видим. Голишаве информерке у овој новини су изгледа једина "светла тачка". То је пракса и у неким нормалнијим новинама и она испуњава своју сврху. Али Бојан Пајтић у "купаћем" на насловној страни је заиста превише. Речник новинара ове новине је гори од уличарског сленга. Хеви метал фанзини (фан магазини) су елитни часописи у односу на ово. Уштекати, распалити, попиздети, искасапити, друкати...ужас, ово су глаголи за писце или неке писмене људе који их умеју искористити. Не знам о чему и кога Информер треба да информише. Нисам присталица забрана али боље је забранити ову новину него допустити да пласира пробрани талог у јавни простор. Неким културолозима, психолозима и уметницима би овакве новине и могле да користе, али они до сличних информација могу доћи и на друге начине. Забрана Информера не би била медијски мрак, али би била спречавање медијског талога. Та забрана би донела више користи него штете, то је мој утисак. Неко други нек израчуна да ли је то тако.
 
Петар Гордић 

Боље бити њемачки мајмун, него југословенски глумац :)

Biti ničim opterećen — Аутор tarpe @ 21:49

 

"Од Пјера Спенглера, продуцента филма, чуо сам невјероватну, али истиниту ствар. Њемачки мајмун који глуми лик Сонија у филму „Подземље“ боље је плаћен од југословенских глумаца! Значи, боље је бити њемачки мајмун него југословенски умјетник?! Никада нисам чуо да се социјалдарвинизам тако исплео са судбином. Спенглер је покушао да ми скрене пажњу да смо у говнима са буџетом – сва очекивања су превазиђена, из Париза стижу упозорења. Нисам могао да не одем код Микија у шминкерницу и саопштим му да мајмун боље зарађује од њега. Код маскера, господина Јандере, Мики је управо затезао лице, то је био начин на који је подмлађиван. Лице му је затегнуто, од милоште је то називао стављање куртона на фацу. Одмах сам му рекао:

– Мој Мики, што ти је неправда, боље плаћају њемачког мајмуна него тебе!

– Само ти, професоре, зајебавај! – одговорио је суздржавајући смијех, пошто му је то са затегнутом кожом на лицу изазивало бол.

Нисам даље ширио ту вијест. Драго ми је било да је Мики ову горку истину прихватио као зајебанцију. Вратио сам се код Спенглера и сам провјерио у папирима. Лијепо је писало! Мајмун је недељно био плаћен двије и по хиљаде њемачких марака, а Мики Манојловић двије хиљаде!"

 

Одломак из Кустуричиног дневника (део 16) 


Powered by blog.rs