Шумадијски блуз

Идеолошка употреба струке у антисрпске сврхе

Подсећања — Аутор tarpe @ 21:52

Сетимо се почасног доктората Мајклу Волцеру!
Циљ политике је да кажемо оно што мислимо
Левица и Косово
Бриселски неспоразум Србије са собом
Увод у читање Платона
Двије смрти
 
 

Размишљања о лажним изборима

Filozofija obrazovanja — Аутор tarpe @ 10:08

Светигора или Добра вијест?
Светосавље или Добра вијест?
Црква или јерес?
 
Данас је много погрешних путева, постоји тржиште странпутица које се добро рекламирају, продају, у које се доста улаже. Али многи од њих продају маглу по повољним ценама. Не мораш ништа да платиш, заложи душу под хипотеку и још ћеш добро да се проведеш. Индикатор истине/лажи је једноставан. Иако су аутори Добре вијести можда савременији, пријемчивији, наизглед успешнији, иако су књиге које препоручују писали "стручњаци" (предрасуђујем, нисам читао, али по насловима се може уочити дух савремене инстант популарне психологије), те књиге су писали обични људи (који о Цркви и Богу расуђују, аргументују, промишљају, труде се да о томе сазнају, али је питање да ли по Јеванђељу живе); многе од књига са сајтова СПЦ и других помесних православних цркава писали су подвижници, монаси, светитељи, мученици, свештенослужитељи, Апостоли, Епископи, јереји, професори Богословија.
 
Аутор и његова укорењеност у вери су гарант истинитости дела. Не његово расуђивање, него његов целокупни живот. Јер из погрешног живота (погрешног животног настројења) може настати неко вредно дело (у неком домену стварности, у неком времену), неко може живети генерално гледано грешним животом али имати генијалан математички, музички, социолошки или емотивни ум па у тим деловима свог живота може бити успешан. Из комплетно доброг и здравог живота нужно настаје добро дело, добар плод, чак иако се то не види. Нека ми људи са сајта Добра вијест покажу где су им светитељи, одмах ћу да им поверујем! Истина није суд, него живо биће (личност), а најживље живо биће је оно које вечно живи. Снага једне вере је у томе да "произведе" (звучи опоро и чудно, али није важно) човека који вечно живи, човека који постаје као Бог. Дакле, ако књигу пише Свети Николај Велимировић и ако књигу пише Проф. др. емеритус награђиван најпрестижнијим наградама, први је изнад другог. Тачка! Нема даље! Стручњак може знати, казати, показати, доказати, одговорити (то му је посао и то је похвално), али када Светац говори и пише, то је проверено заувек.
 
Неко не мора бити скептик по карактеру, а може написати дело о скептицизму. Седеће у својој канцеларији, читати дела скептика и дела о скептицима, промишљаће на том трагу и открити нешто ново о скептицизму, написати књигу о томе, али то не мора имати никакве везе са његовим животом када напусти канцеларију. Питање о скептицизму или абортусу можете третирати као теоријско, као питање о црним рупама, Хилбертовом простору или неком другом научном питању. Можете, али и не морате. Живот или теорија? Живот или један његов део? Живот, а не један његов део, аспект ...
 
Велики проблем савремене Цркве је говор о савременом свету и његовим проблемима, недовољна освешћеност свештенства, монаштва и вероучитеља о многим темама. Црква не треба да се прилагођава и реформише у складу са променом света, али треба да буде у току са светом у којем живи, да утиче на њега, да се "наметне" као здрава алтернатива ... не треба да се продаје и прилагођава стандардима света, треба да буде оно што јесте, само да то саопшти на језику који од Бога одрођени савремени човек разуме (јер је годинама живео по другим узусима), да га учи и привуче свом језику и начину виђења ... зато су књиге са сајта Добра вијест многима интересантније од ових са сајта Светосавље. Има и међу њима сигурно добрих савета, аргумената и аутора, то је неоспорно, али када завирите у било које штиво тог типа најгоре је што се ту комбинује јефтина забава са инстант решењем духовног проблема и све излаже јасним и научним жаргоном. Треба бити опрезан са књигама препорученим на оба ова сајта.
 
 
Владимир Димитријевић - Христос изгубио на изборима, а онда ... 
 
 

Powered by blog.rs