Шумадијски блуз

Бриселски неспоразум Србије са самом собом

Подсећања — Аутор tarpe @ 06:41

Осврт на филм Изгнаник
Стижу нови милиони (Слободан Антонић)
Бриселски неспоразум
Српски Васкрс или смрт Србије?! (Стеван Гајић)
О резолуцији 1244 (Момир Булатовић)
 
Постимо колико и како можемо. Треба да постимо, то је дужност, заповест, савет. Не можемо следити монахе и подвижнике и њихове престроге критеријуме (до тога се долази постепено) али можемо бар мало чути реч Божију. Благу и радосну. Пост није никакво мучење, наметање, било од традиције, било од Цркве. За пост је најважније знање или свест/освешћеност. Чак и људи који су на дијети знају зашто то раде - имају читав ментални склоп разлога, мотива, ставова, уверења о том свом делању и његовим последицама. А знање о посту је једно специфично знање. Некад је и не постити пост, само тога треба бити свестан. Пост није спољашње понашање, него духовно стање. Настројење. Диспозиција. Усмереност.
 
Усмереност на умереност.
 
Пост је једна непрекидна умереност у свим видовима живота. Склони смо претеривањима и крајностима. Живимо у стварности која је по много чему претеривање. Живимо у кловнократији* у којој не можемо остати мирни и радосни, а опет иде нам Страсна недеља и морамо се повиновати Христу. Предстоји нам страсна недеља у кловнократији. Све је исто као и тада. Вучић и тада влада. Христос и данас страда. Не треба да се бавимо Вучићем без Христа, треба да будемо уз Сина Божијег онолико колико можемо и да на стварност гледамо из те перспективе. Јер нема поста без Бога, Сина Божијег, Духа Светога, Цркве, Апостола, Светитеља, Литургије, молитве ... а већина нас је миљама далеко од свега тога. Физички далеко, а духом да и не говоримо. Страх је и мислити о свему томе и удаљености од тога. Наду сигурно не доносе ди-џеј Жекс и Ангела Меркел. Макар то једно поуздано знање нас у политици води на путу ка онима који су прави, искрени и добри. 


Православљем против наопаке власти

Библиотека — Аутор tarpe @ 14:00

После Вучића (Андреј Фајгељ)
Кловнократија (Чворовић/Димитријевић)
Хришћанство и модернизам (Рафаил Карелин)
Размишљања, запажања и гноме... (Епископа др Давида Перовића)
 
Били за или против власти ми смо за власт, на власти и њеним вредностима смо одрасли. А вредности власти су и вредности опозиције, политика је по себи била зло и овде је то тако деценијама. Само нас Православље може спасити, преобразити, спасити и од власти и од опозиције и од нас самих. Сви смо ми на речима хришћани, а кад треба то живети, онда смо "танки". Фарисеји. Лицемери. Систем испред човека! Важан је и систем, али човек мора бити начело. Сваки човек! 
 
У мени се све опире и све подржава ове редове: 
 
"За Вучића, за нас, за сваког човека пре Богом, до последњег даха има наде. И та нада, понављамо, води кроз покајање. Зато је овај текст позив на покајање и преумљење. И Вучића, али и оних који су га писали. Јер, како је рекао Достојевски, сви смо криви за све. Да смо ми, као личности и као народ, бољи, све би било боље. И Бог би слао кнеза Лазара и Карађорђа, а не Вучића. Јер, како је записао Свети Анастасије Синаит у свом делу „О недостојним властодршцима”: „Бог у Свом Закону каже: „Даћу вам пастире по срцу вашем” (Јер.3,1). Из овога је очигледно да су властодршци, који су достојни части коју носе, од Самога Бога уведени у своје звање. Други пак властодршци, који су недостојни свога звања, уводе се у њих по Божијем допуштењу, или по Његовој светој вољи због недостојности народа над којим владају. /.../ Када је Фока Тиранин постао цар и када је уз помоћ свог првог министра отпочео са крвопролићима, живео је у Константинопољу неки монах, човек светог живота и велике синовске храбрости пред Богом. Из једноставности своје душе, он се овако молио Богу: „Господе, Господе, зашто си нам дао оваквог цара?”  Како је у многе дане понављао  исто ово питање, удостојио се Божијег одговора: „Зато што нисам могао да нађем другог горег од овог.” Хришћанин, уосталом, по речи Николаја Берђајева, не живи као тужилац, него као оптужени. Надамо се да ће читалац ову нашу ограду разумети."
 
Кловнократија, страница 49.
 
 

Powered by blog.rs