Шумадијски блуз

Градација гордости филозофа

Filozofija obrazovanja — Аутор tarpe @ 22:33

Филозоф сам (дипломирани мастер) у потрази за послом у струци (професор у средњој школи). У протеклих неколико година имао сам пар сусрета са колегама који раде у струци (докторанти и доктори-истраживачи). Можда бих на њиховом месту ја био још гори, али ево њихових реакција приликом наших сусрета.

Докторант (коме сам продао фрижидер) ми се “благо подсмевао“ – Филозоф који ради као продавац!!!

Успешни доктор филозофије духа, у кога сам гледао „као у икону“ и покушавао да оставим неки утисак не би ли ме запазио, ме је у старту елиминисао, сазнавши да сам за дипломски радио тему која њему није занимљива. Њему сам продао клима уређај!

Најупечатљивији случај – сусрет са филозофом који проучава византијску филозофију, а истовремено је свештеник (нећу именовати, упућени ће знати о коме се ради). Њему нисам продао ништа! Заједнички познаник ме је представио као његовог колегу, младог, перспективног, бла, бла ... човек је једва пружио руку. Као да сам губавац! Није рекао ама баш ништа. Ни „Драго ми је!“ Ни „Колега, чиме се у филозофији бавите, шта вас занима ...“ Никаква реакција! Не знам какви јади њега муче, журио је тада на неко предавање, али та реакција ме је дотукла, ем колега, ем свештеник, није ми посветио ни «зрнце» пажње, ни «трун» емпатије ... како ли ме онда гледају нефилозофи?!!
 
Петар Гордић, филозоф, 05/04/2018
 

О Касторијадисовом питању

Dead Metaphysicians Society — Аутор tarpe @ 21:23

Корнелијус Касторијадис је у једном есеју поставио интересантно питање - Шта требам мислити? - за које је рекао да је најважније филозофско питање. Позната су нека питања кроз историју филозофије: Платоново питање о правди (праведности) или четири кључна питања Кантове филозофије. Па ипак, у савременом контексту када бисмо се упитали о првенству питања, ово Касторијадисово питање (Шта требам мислити?) било би заиста на првом месту. Њиме је дефинисана једна филозофска авантура. Питање "Шта трабам мислити?" аналогно је питању "Које је најважније филозофско питање?"  Херберт Шнеделбах је писао о парадигмама током историје филозофије, а свака парадигма одређена је главним питањем (питање бића, питање Бога, питање свести/сазнања, питање језика). Емануел Левинас је, такође, писао о томе које би филозофско питање било прво (најважније). Реч је о хијерархији знања и мишљења, од које зависи структура света и живота.
 
Петар Гордић, филозоф, 31/03/2018
 
 

Powered by blog.rs