Шумадијски блуз

28 ÐÐ, 2018

Brajan Lejter, pedagoški nemar i uvod u filozofiju

Увод у филозофију — Аутор tarpe @ 22:41

 
Na sajtu Brajana Lejtera objavljen je komentar pod nazivom "Šta je to jedan uvodni filozofski kurs?" (Šta bi trebalo da bude uvođenje u filozofiju?) Lejter je samo jedan primer (ima ih još) kako treba da se ponaša profesor filozofije - on deli znanje, ideje, izvore, argumente, i slično. Mali broj profesora filozofije u Srbiji ima svoj sajt ili neku varijantu bloga; malo ih piše komentare i kolumne; sve to je u svetu, u eri interneta, standard.

Lejter navodi dva opozitna primera predloženih silabusa za Uvod u filozofiju; jedan silabus koji nudi pedagoški neodgovoran profesor (onaj koji se vodi sopstvenim, a ne interesima studenata); drugi, koji je dosta opširan i obiman, ali koji je u nekom smislu objektivan i koji pokriva sve relevantne oblasti istraživanja. Knjiga za drugi kurs dostupna je ovde.

Ono što je Lejter nazvao pedagoškom neodgovornošću, u nekim svojim beleškama ja sam nazvao pedagoškim nemarom. Taj pedagoški nemar ne ogleda se samo u silabusu i koncipiranju nekog kursa, nego u celokupnom odnosu predavača prema studentima, predavanju i predmetima. Proizvoljnost i netransparentnost (nesloboda) su u osnovi pedagoškog nemara.
 
Petar Gordić, filozof, 28/01/2018
 
 

Коментари


Додај коментар

Додај коментар

Коментар ће бити проверен пре него што се објави.

Запамти ме

Powered by blog.rs