Шумадијски блуз

Одломак из књиге "Философске урвине"

Dead Metaphysicians Society — Аутор tarpe @ 21:57

 

"Философија је својеврсно мучеништво. Ту се мисао ломи по тамним безданима и дивљим урвинама небића и свебића. Зато су философи, махом, тужни и - занесени људи. Неки свепобедни нагон гони њихову мисао из тајне у тајну. А шта није тајна у овом свету и над овим светом!

Философи су, често, трагични људи. Јер њихова мисао дуго и упорно јуриша на космичке тајне, док најзад, као скрхана птичица, не падне пред последњим бедемима њиховим.

Философи су, покаткад, очајни људи. Јер их мисао заведе у такве лавиринте, из којих нема ни повратка назад ни изласка непред.

Философи су, овда-онда, бунтовни људи. Јер им мисао побесни од страхотне загонетности овога света. 

Философи су, понекад, саркастични људи. Јер им мисао није у стању да пронађе ону кап меда што се скрива у круницама многих бића и ствари. И они хране себе горким лишћем свирепих тајни које тако обилно и бујно расте на ливади наших тужних земаљских стварности. А ко се горчином храни, зар нема право на сарказам, на сарказам као бар на привремени modus vivendi и - cognoscendi? 

Са њима, са философима, ја сам у каравану који лута по бескрајним пустињама. И нама нестаје воде да душу освежимо, јер нам се мисао уморила, ожеднела, огладнела. И ми се хранимо песком и појимо песком. О, песком сланих, горких, страшних тајни... Туга је то бити философ. Јер си у Каравану који никако не може да изађе из пустиње. Ту човекова мисао најзад у страшним мукама издише од глади и жеђи. А човек? - Ојађени печалник крај сиве, пешчане хумке свога вођа и путовођа..."

Проф. др. Јустин Поповић, Философске урвине, Минхен, 1957, стр. 240/241.

Коментар: Писац ове књиге је Јустин Поповић, православни монах, српски светитељ, један од најутицајнијих и најцењенијих православних теолога 20. века. Био је професор на Богословком факултету Универзитета у Београду, оснивач Српског филозофског друштва, преводилац светоотачке литературе. Поред Философских урвина написао је Житије светих (12 књига), потом Догматику православне цркве (3 књиге), Достојевски о Европи и словенству, и још неколико књига. Одмах да кажем да нисам читао целу књигу, већ само делове. Наведени одломак у коме др. Јустин пише о философији је писан песничким или песничко-теолошким језиком. Као и код неких других теолошких књига, стил писања је мешавина певања/појања, приповедања, есејистике... Филозофски гледано, утицаји у погледу стила су Стари Грци, Источна патристика, Библија, Достојевски, Ниче,... језик који се мора пажљиво читати, одгонетати, дешифровати. Језик препун метафора, симбола, прожет могло би се рећи циљаном методском непрецизношћу. Прожет строгим, молитвеним расположењем. Више беседа и гласни монолог, мање теоријски текст. Једно заиста необично дело, нама не толико упућенима у теологију тешко за читање. Тешко, а лепо; на моменте питко, на моменте горко. Неки би рекли да за читање оваквих дела јесте потребно али не и пресудно теолошко знање. Важнији је "отворени дух". Ово није чисто теоријска или научна књига као што ни хришћанство није чиста теорија већ живот. Потребно је посебно "стање душе" да би се овакви текстови читали. 

Нама којима су ближе неке другачије филозофије неколико ствари је проблематично. Многима је споран назив "философија"; мени није иако га ретко користим. Мени је спорно то што међу предметима које уче будући свештеници и теолози има мало оних везаних за природне науке. Православље није једина религија, али пошто је књигу писао православни теолог овде ћу се задржати на тој религији. Богословље би требало да укључи у себе колико-толико природословља, да се тако изразим. Философске урвине су писане између два рата, у то време су се већ десиле неке научне револуције: у математици, физици, биологији, психологији...Не знам да ли сам у праву, али из мојих разговора са верујућим људима, али и теолозима, ове теме се упорно избегавају. Стекао сам утисак да се ти људи боје да закораче у науку, као да сматрају да ће то уздрмати њихову веру. Не знам зашто, али ја сам уверен (на основу онога што знам и о теологији и о науци) да су научна открића компатибилна са теолошким догмама. Верујем да је аутор Филозофских урвина био упознат са неким достигнућима савремене науке и да је био свестан њене важности за савремени живот. Мислим да је људе блиске вери потребно освестити у овом правцу и да теолошко образовање треба обогатити овим садржајима. 

Гордић Петар


Шта знамо о историји? или сећање на два необележена гроба

Подсећања — Аутор tarpe @ 13:01

17. јула 1946. године - Стрељан Драгољуб Дража Михаиловић, командант Југословенске војске у Отаџбини, прве групације која је на овим просторима пружила отпор Силама Осовине, настале после распада регуларене војске Краљевине Југославије. Од избегличке Владе Краљевине Југославије именован је у чин генерала и министра војног. Осуђен је на смрт у политичком процесу комунистичког режима под оптужбама да је био сарадник окупатора и ратни злочинац. Важан детаљ је да се и даље не зна где му је гробно место. Председник САД Хари Труман га је постхумно одликовао 1948. године Легијом части. На овом линку се може прочитати писмо Роналда Регана (председника САД-а у вези са ликом и делом Драже Михаиловића). Овде се може погледати емисија у којој историчар Коста Николић на научној основи брани одлуку о рехабилитацији генерала Михаиловића (занемарити непрофесионалан увод аутора емисије!!!) На овој теми се дели српско друштво, али и цео Балкан. Овај процес је утврдио да генерал Михаиловић није крив за оно за шта је осуђен - каже Коста Николић - и додаје да се у вези са темом Драже Михаиловића много тога тиче нашег знања/незнања и да је тај судски процес био монтиран. Недавно сам прочитао књигу о кнезу Павлу и схватио да слабо познајем историју Другог светског рата. Да ли је тачно да историју пишу победници? Шта су историјске чињенице? Колико уопште знамо шта се десило у даљој прошлости ако не знамо шта се десило ни у последње две деценије (како се распала СФРЈ, зашто смо бомбардовани, шта се десило у Сребреници, ко је убио Зорана Ђинђића)? Око свих набројаних догађаја постоји мноштво верзија и теорија, сви причају неке своје приче и у том општем "метежу" тешто је рећи шта се заиста догодило.
 
17. јула 1918. године - У Јекатеринбургу убијен руски цар Николај Други Романов, са супругом, петоро деце и послугом. Након тога су бачени у необележену гробницу.
 
Зашто се овим људима не знају гробови? Зашто су убијени? Судећи према карактеру режима који су их сменили и ликвидирали, ови људи су били "светлост слободе".
 
17. јула 2009. године - Умро је пољски филозоф Лешек Колаковски. Највише се бавио историјом филозофије, историјом политичких и религијских идеја. Предавао је филозофију у Варшави, Оксфорду и на неколико универзитета у САД. Од значајних дела треба поменути књиге "Главни правци марксизма" и  "Разговори са ђаволом", као и есеј "Тезе о нади и безнађу".

Powered by blog.rs