Шумадијски блуз

Алтернативни педагошки пројекти

Filozofija obrazovanja — Аутор tarpe @ 23:08

Таленти Светог Саве
 
Предавања
 
Школа математике Рајак
 
Пошто сам незапослени просветни радник (чекам да уђем у фамозни просветни Систем) привлаче ме алтернативни начини за предавање, учење, образовање, преношење знања ... простора за то би требало да има! Систем је (бар до сада, лоше функционисао) - доста је досадних и лоших часова/професора, тако да они који мисле да имају шта да понуде треба да размишљају у овом правцу. Главна дилема је - како то финансирати, са ким се удружити, ... фали храбрости!
 
Петар Гордић, 26/01/2018 
 
 

Стручњаци и дангубе

Filozofija obrazovanja — Аутор tarpe @ 23:09

Како утрошити време - Умберто Еко
 
У овом феноменалном есеју, Еко помиње широко распрострањену предрасуду о експертима (природњацима и сл.) и дангубама (хуманистима, уметницима и сл.).  

 
Она је наметнута у друштву и школама кроз разлику између озбиљних и неозбиљних предмета. Учите децо математику и пакет математичких предмета (физику, хемију, информатику) и језике. Устав, филозофија, историја, социологија, "не дај Боже" логика или ликовна култура, то не треба ни учити, "који ће вам то ђаво у животу!" То је терет, вишак, ту можете и да препишете, молите да вам поклоне оцену, бежите од тих предмета јер се ту "леба најести нећете!"
 
И тако мисли већина професора, наставника, родитеља, јавних делатника, интелектуалаца...то уверење многих је један од узрока зашто нам као колективу лоше иде последњих деценија.
 
Петар Гордић, мастер професор филозофије, 03/09/2017 
 
 

Powered by blog.rs