Шумадијски блуз

Џез и педагогија

Filozofija obrazovanja — Аутор tarpe @ 13:21

И пре него што сам прочитао интервју са Андреом Тофанелијем, одмах ми је "пао на памет" филм Ритам лудила. Од када сам га погледао, то ми је једна од првих асоцијација на џез музику. Филм је прича о младом џез бубњару и његовом необичном (неки би рекли лудом) професору. Овај пасус/одговор из интервјуа о вези извођења уметности (свирања) и преношења умећа (подучавања, педагогије) ме одушевио:

"Велики део Ваше каријере посвећен је педагошком раду. Колико је то важно и за Ваш лични и уметнички развој? Из искуства рада са младим уметницима, како видите будућност џеза у 21. веку?

Андреа Тофанели: Подучавање студената и професоре чини бољим извођачима, то је сигурно! Обожавам да предајем, посебно када могу да искористим лично искуство како бих помогао трубачима да превазиђу одређене проблеме у свом свирању. Мој отац Дино ме је научио да је преношење искуства младима, у свим сегментима живота, важно завештање за будућност. Волим да разговарам са мојим студентима, покушавајући да разумем не само њихове проблеме са музиком и техником свирања, већ и њихове личне проблеме, њихове карактере и начин на који размишљају. Јер, све је повезано када разговарамо о музици и свирању инструмента. Не волим сувопаран начин предавања. Понекад професори само покушавају да „продају“ нешто што знају, не марећи заправо да пруже студентима потпуну психолошку, техничку и моралну подршку, која ће им бити од користи читавог живота."
 
Браво Тофанели! Надам се да ти је и музицирање у духу изреченог. Страсно, обухватно, животно, енергично и "моћно"! Јер "све је повезано када разговарамо о..."
 
Петар Гордић, филозоф, 19/05/2017 
 
 
 

Хоћемо ли Христа или/и...

Filozofija obrazovanja — Аутор tarpe @ 23:44

Веома поучна беседа јеромонаха Рафаила Бољевића на Велики Петак 2017. Што се мене тиче, ја бих ово ИЛИ (у "Хоћете ли Христа или...) заменио са И. Дисјункцију конјукцијом! Дакле, хоћу и све ово друго (и политику, и науку, и фудбалски клуб, и уметнике) КРОЗ Христа и СА Христом. Мислим да је то могуће! Да то једно друго не искључује.
 
Гордић Петар, филозоф, 17/04/2017 

Powered by blog.rs