Шумадијски блуз

Хоћемо ли Христа или/и...

Filozofija obrazovanja — Аутор tarpe @ 23:44

Веома поучна беседа јеромонаха Рафаила Бољевића на Велики Петак 2017. Што се мене тиче, ја бих ово ИЛИ (у "Хоћете ли Христа или...) заменио са И. Дисјункцију конјукцијом! Дакле, хоћу и све ово друго (и политику, и науку, и фудбалски клуб, и уметнике) КРОЗ Христа и СА Христом. Мислим да је то могуће! Да то једно друго не искључује.
 
Гордић Петар, филозоф, 17/04/2017 

Stara proverena profesorska formula

Filozofija obrazovanja — Аутор tarpe @ 21:48
 
 
"U učionicu ulazim kao da će me dočekati studenti Oksforda ili Sorbone, za časove s njima se adekvatno i pripremam, i to je ono što oni prepoznaju i uvažavaju: onda u njima proradi, između ostalog, i osećanje odgovornosti, čak i stida ako tom mom ulaganju i očekivanjima ne izađu u susret. To je stara, proverena formula, radi sjajno i sa studentima zaista nikada nemam problema: zapravo, beskrajno uživam da radim s njima, čak i onda kada me, što je normalno, iznerviraju." 
 
Ivan Medenica, pozorišni kritičar i profesor FDU u Beogradu
(deo intervjua za Nedeljnik)
 
Pitanje za profesore: Koliko se prepoznajete u ovim rečima?
Pitanje za učenike/studente: Koliko ovakvih profesora poznajete?

Što bi rekao Džoni Štulić – moj odgovor je melanholija! Bolje je da ne odgovaram na ovo (drugo) pitanje – imao bih mnogo toga da kažem u vezi sa odgovorom koji glasi “Malo!” Odgovor na prvo pitanje je da je ovo ideal ka kome treba težiti. Ovako bi trebalo da razmišlja većina onih koji ulaze u učionice. 
 
Gordić Petar, 05/03/2017


Powered by blog.rs