Шумадијски блуз

Stara proverena profesorska formula

Filozofija obrazovanja — Аутор tarpe @ 21:48
 
 
"U učionicu ulazim kao da će me dočekati studenti Oksforda ili Sorbone, za časove s njima se adekvatno i pripremam, i to je ono što oni prepoznaju i uvažavaju: onda u njima proradi, između ostalog, i osećanje odgovornosti, čak i stida ako tom mom ulaganju i očekivanjima ne izađu u susret. To je stara, proverena formula, radi sjajno i sa studentima zaista nikada nemam problema: zapravo, beskrajno uživam da radim s njima, čak i onda kada me, što je normalno, iznerviraju." 
 
Ivan Medenica, pozorišni kritičar i profesor FDU u Beogradu
(deo intervjua za Nedeljnik)
 
Pitanje za profesore: Koliko se prepoznajete u ovim rečima?
Pitanje za učenike/studente: Koliko ovakvih profesora poznajete?

Što bi rekao Džoni Štulić – moj odgovor je melanholija! Bolje je da ne odgovaram na ovo (drugo) pitanje – imao bih mnogo toga da kažem u vezi sa odgovorom koji glasi “Malo!” Odgovor na prvo pitanje je da je ovo ideal ka kome treba težiti. Ovako bi trebalo da razmišlja većina onih koji ulaze u učionice. 
 
Gordić Petar, 05/03/2017


О достојанству једне професије

Filozofija obrazovanja — Аутор tarpe @ 23:00

Непоткупљива професорка Н
 
Лекција из етике Рајне Драгићевић
 
У времену у коме сви причају о образовању, тешко је наћи оне који заиста знају шта је образовање и који свој живот несумњиво и максимално "дају" професији педагога, учитеља, професора, узора...образовање није писменост, ученост, начитаност, васпитаност, научност, није искључиво само ово иако јесте нека смеша свега овога. Свет се убрзано мења, знање се трансформише, а да тога нисмо ни свесни. Имам осећај да све толиком брзином пролази поред мене! Авиони, камиони, вести... Ипак, има и нечег што је стално. Чуо сам једну поучну причу о томе! Наиме, на једном скупу југословенских књижевника неко је држао говор о потреби да се књижевност прилагоди времену, о потреби за новим изразом, новим тенденцијама, променама (наличје те приче била је критика на рачун Андрића). На те опаске да су људи "пре сто година орали земљу плугом и воловима, а данас машинама" (те да књижевност треба да следи ту дијалектику да тако кажем), јавио се Иво Андрић и рекао следеће (парафразирам) : Да, слажем се са реченим, само не смемо заборавити следеће; мајке су и пре сто година "носиле" децу девет месеци и данас је то тако!
 
Паметном доста! 
 
Треба имати меру у свему, па и у погледу образовања!
 
Петар Гордић, 19/02/2017 
 
 
 

Powered by blog.rs